week 5

Gepubliceerd op 3 februari 2019 om 15:54

Hoi iedereen. We zijn weer terug van weg geweest. De toetsweek hakte er bij ons beide een beetje in, maar gelukkig  kunnen we nu weer rustig aan een nieuwe periode beginnen met prima cijfers op magister. Wel hebben we een paar weekjes minder aan ons Honours kunnen werken en vandaar ook dat het hier op de website een beetje stil was.

Deze paar weken was er natuurlijk nog wel een poll te vinden op de website. Deze eerste maand van 2019 vroegen we jullie wat de belangrijkste taalvaardigheid is. Negen van jullie hebben gestemd en dan voornamelijk op spreken. Ook waren veel mensen het eens dat lezen ook niet onbelangrijk was. Luisteren en schrijven kwamen op de gedeelde derde plaats. Zelf ben ik het hier mee eens, maar denk ook dat je aan één vaardigheid niet zoveel hebt. Zo kan je wel heel goed een taal spreken, maar als je niet snapt wat iemand terug zegt, zal een gesprek lastig worden. In januari heb ik trouwens het kopje met resultaten iets meer gevuld. Hier kun je alle eerdere resultaten terug vinden en staan er ook meer details bij. Zeker even kijken dus!

Aangezien spreekvaardigheid volgens jullie de belangrijkste taalvaardigheid is, zal komende week de poll gaan over je verstaanbaar maken. De vraag zal zijn: hoeveel woorden denk jij dat je nodig hebt om een simpel gesprek te houden (small talk niveau, zoals het weer, de dag of je hobby’s). Ook zal ik me deze week focussen op spreekvaardigheid, door bezig te gaan met uitspraak (want al die tonen en andere klanken in het chinees…) en zinconstructies.

De afgelopen tijd ben ik zelf vooral met school bezig geweest en naast al die bètavakken ook nog wel iets met talen gedaan. Zo heb ik aan mijn schrijfvaardigheid voor Engels gewerkt, vertaalvaarigheid voor Latijn en Grieks en op het moment zou ik eigenlijk woordjes en grammatica moeten leren voor Russisch. Voor mijn Chinees heb ik een beetje een thema aangehouden, namelijk het Chinees nieuwjaar (农历新)wat dinsdag 5 februari al weer is. Ik heb gebruiken opgezocht en een beetje woordenschat. Ik weet nu hoe ik iemand een goed nieuwjaar kan wensen. Wil je er ook meer over weten? Kijk dan vooral even hier waar ik zelf ook mijn informatie vandaan heb gehaald. Dan lees je ook waarom je iemand geen scherpe voorwerpen mag geven voor nieuwjaar en waarom je toch steeds zoveel rood rond deze tijd ziet. Ook was het vorig weekend erg spannend voor mij en een paar klasgenoten. Ik heb namelijk meegedaan aan de Taalkunde Olympiade en was in de nationale ronde gekomen, yaaaay. Zaterdag 26 januari was ik dus in Leiden bezig met allemaal vreemde talen zoals bijbels Armeens en (bijna) uitgestorven Australische talen. Ook zat er wel voor mij een hele bekende taal tussen: Het Chinees, maar dan alleen wel de klassieke variant, terwijl ik de vereenvoudigde karakters leer. Toch hielp mijn Chinees wel een beetje, want ik kon de karakters beter onthouden. Aan mijn woordenschat had ik jammer genoeg weinig, want het woord dat ik al kende, werd gegeven. Wil je meer over dit avontuur lezen, kijk dan even hier zo.

Binnenkort hopen we ook een enquête te kunnen houden. Komende tijd zullen we vragen gaan bedenken en we zullen jullie via het logboek en via Instagram laten weten als het klaar is. Als jullie nog leuke vragen hebben om er in te zetten of voor de wekelijkse poll op de website of op Instagram, willen we dat graag horen! Je mag het natuurlijk mailen, als reactie op de site plaatsten, op Instagram iets van je laten horen of als je een van ons persoonlijk kent, even zeggen.  

Het begint nu al een best lang verhaal te worden, dus Rina verteld volgende week iets over haar Spaans en hoe dat gaat. Ik ga snel maar weer verder met mijn Russisch, want die woordjes leren zich niet zelf…

Isabelle

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.