hoeveel woorden heb je nodig?

Gepubliceerd op 10 februari 2019 om 13:13

Hoi alweer!

Jullie hadden waarschijnlijk Rina hier verwacht, maar wees niet teleurgesteld, want jullie zullen vandaag ook nog van haar horen. Ik ga vandaag namelijk niks vertellen over mijn week en (bijna) niks over mijn Chinees, maar iets over de poll van de afgelopen week. We vroegen jullie namelijk om in te schatten hoeveel woordjes je nodig hebt om een alledaags gesprek te voeren. Er kwamen twee antwoorden het meest naar boven, namelijk 250 en 750 woordjes (en 150 een beetje). Aangezien ik het zelf ook niet wist ben ik op onderzoek uit gegaan en bij dit artikel uitgekomen van de BBC. Daar staan een heleboel getalletjes in over het spreken van een taal. Ik raad het zeker aan om dat te lezen als je het onderwerp interessant vindt, maar ik ga het hier ook even voor jullie samenvatten.

Er zijn ongelofelijk veel woorden en het is ook erg normaal dat je ze niet allemaal kent, zelfs de woorden van je eigen moedertaal. Zo bestaan er ongeveer 171.146 woorden in het Engels, maar kennen de meeste van oorsprong Engels sprekende mensen er maar 15.000 tot 20.000. Dat is maar 10%. Als we dan ook nog de 47,156 verouderde woorden meetellen, wordt het maar 8%. Jullie vragen je nu misschien af hoe ze tot dit getal zijn gekomen, want mensen vragen om alle woorden die ze kennen op te noemen of bij ieder woord uit het woordenboek te vragen of ze die kennen, wordt een beetje veel werk. Daarom hebben de onderzoekers Paul Nation, John Read en Robin Goulden een snellere methode bedacht: ze hebben een lijst met vijftig woorden opgesteld en dan doen ze de hoeveelheid woorden die je van die vijftig kent keer vijfhonderd en zo komen ze op een schatting van je woordenschat. Ze beginnen eerst met makkelijke woorden, maar al snel woorden de woorden steeds lastiger en specifieker. Ik heb zelf ook even de test gedaan voor mijn Engels en kwam om ongeveer 10.000 woorden uit. Dit zijn ‘woordfamilies’, dus alle vervoegingen van woorden worden niet nog apart meegerekend.

Is het dan ook mogelijk om uiteindelijk tot de 15.000 tot 20.000 van een echte Engelsman te komen? Waarschijnlijk niet. Onderzoek heeft laten zien dan veel studenten niet veel meer dan 2000 tot 3000 woorden leren, zelfs na al een paar jaar een taal te leren. In Taiwan is ook een studie geweest die zei dat de helft van de studenten de 1000 meest gebruikte woorden niet allemaal kent.

Maar wat hebben we dan wel nodig om een taal te begrijpen? Met ongeveer 800 meest gebruikte woorden(families) kun je 75% van de taal van het dagelijks leven begrijpen. Ook kun je dan zelf een alledaags gesprek voeren. Om alles uit je Netflix te halen, zonder de ondertiteling aan te zetten, heb je ongeveer 3000 woorden nodig en met 8000 tot 9000 kun je boeken, artikelen en kranten begrijpen.

Mijn Engels is dus wel van kwaliteit, maar het gaat hier nu natuurlijk om mijn Chinees. Daar haal ik de 800 nog niet, maar er is wel een manier om dat wel te doen. Er bestaat namelijk het HSK (Hanyu Shuiping Kaoshi), een Chineesexamen gemaakt door de Chinese overheid waar je op verschillende taalvaardigheden wordt getoetst. Er zijn 6 niveaus en voor niveau 1 moet je 150 kennen en voor niveau 6 meer dan 5000. Als ik niveau 6 heb gehaald kan ik dus prima Chinese Netflix series kijken, maar nu eerst nog maar niveau 1.

Ik hoop dat ik beetje goed duidelijk heb kunnen maken hoe je er achter komt hoeveel woorden je ongeveer kent en wat die hoeveelheid betekend. Ik heb ‘How many words do you need to speak a language?’ door Beth Sagar-Fenton en Lizzy McNeill van 24 juni 2018 van de BBC (https://www.bbc.com/news/world-44569277) als bron gebruikt en daar kun je ook alle eerder genoemde testjes vinden.

 

Isabelle


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.